OM MÄSSAN - vanliga frågor

 • Vad kostar entrén och vad kostar det för barn att besöka mässan?
  Entré, pris: Söndag, måndag 80:-/person, Övriga dagar 120:-/person. Barn under 12 år har alltid fri entré
 • Varför betalar jag inträde till Julmässan?
  Våra julmässor samlar ett unikt utbud av hantverkare och matproducenter, sådant du inte hittar i en vanlig affär. En mässa innehåller dessutom julstämning och kringarrangemang, vilket också ingår i entrébiljetten.
 • Var parkerar jag och vad kostar det?
  Parkering är gratis. Det finns en bilparkeringen i anslutning till mässan, följ hänvisningspilar från stora vägen. Parkeringsvakterna visar er till rätta.
 • Kan vi övernatta med husbil/husvagn?
  Nej, det finns inga ställplatser på mässområdet och det är inte tillåtet att övernatta på parkeringen av säkerhetsskäl. Vi hänvisar till ställplatser i Växjö eller Alvesta, ca: 20 minuter bort.
 • Kan jag betala med kort när jag handlar av utställarna?
  Ja, de flesta utställare har idag möjlighet att ta betalt med kort eller swish. Att tänka på är att Julmässan befinner sig på ett gammalt bruk med gamla lokaler som inte alltid tillåter rätt täckning genom de exempelvis gigantiska stenväggarna. Så, kontanter är att föredra för att underlätta betalningen för Er och för utställarna som säljer sina produkter.
 • Var kan vi äta under mässan?

  På Huseby finns många olika matalternativ. Längs bruksgatan kan du köpa något gott att ta i handen, så som viltwok, korv, vegetariskt eller den danska julklassikern aebleskiver. I stallet serveras julbord och i Mejeriet serveras matiga mackor, värmande soppor och god fika. Grupper kan med fördel förboka sina måltider och privatpersoner kan förboka julbuffé här>>

 • Finns det vegetariskt eller specialkost?
   

  Vegetarisk mat finns på flera olika ställen. Har man allergier eller andra matpreferenser kan man planera sitt besök genom att kontakta respektive matförsäljare eller restaurang. Du hittar information och kontaktuppgifter här.

 • Hur förhandsbokar jag vår gruppresa?
  Förhandsboka er gruppresa här på hemsidan. Det går också bra att kontakta oss via e-post: jul@husebybruk.se 
  Pris entré för företag och grupper: 80:-/person söndag och måndag 120:-/person övriga dagar. Busschaufför och en reseledare fri entré
 • Hur bokas guidning av slottet?
  Under julmässan hålls slottet öppet och besökare kan på egen hand gå runt i Fröken Florence vackra hem, inrett i stil från sent 1800-tal. På plats finns kunniga guider som gärna berättar mer om Fröken och Husebys fascinerande historia. Priset för inträde är 50:-/person.
  Större grupper kan förboka inträde till slottet på: jul@husebybruk.se 
 • Får jag ta med mig hunden?
  Du får gärna ta med hunden in på området så länge den är kopplad och du plockar upp efter den. Hunden får dock inte följa med in i lokalerna.
 • Kommer jag in med rullstol & barnvagn överallt?
  Lokalerna på Huseby Bruk är mycket gamla och K-märkta så det är lite varierande beroende på lokal. Oftast behövs hjälp då det är trappsteg och trösklar in i de flesta av lokalerna. Det kan även bli ganska lerigt på vägarna mellan lokalerna om det regnar under mässan.

  Kvarnen
  Den första byggnaden på området med matutställare är ej handikappsanpassad. Det är stentrappa med fyra steg in till entrén, vi hjälper gärna till att lyfta in barnvagn eller rullstol om det är möjligt.

  Mekaniska Verkstaden
  Här finns en Smedja på bottenvåningen men tyvärr ingen hiss upp till andra våningen där ett 10-tal hantverkare ställer ut.

  Masugnen
  Lokalen med hantverkare har en handikappsingång på ena långsidan av lokalen där barnvagnar och rullstolar tar sig in, knacka på dörren så öppnar och håller vi upp den till er. Masugnen har även en mindre övervåning där det inte går att ta sig upp med rullstol eller barnvagn.

  Slottet
  Nedervåningen har en stentrappa med ett par steg in, med lite hjälp är det möjligt att besöka polkagristillverkningen som befinner sig här. Följ skyltning för att hitta entrén till slottets nedervåning. Guidade visningar som hålls i resterande av slottets lokaler kan inte ta emot barnvagnar eller rullstolar pga brandföreskrifter.

  Statarmuséet
  En liten stentrapp leder upp till huset med ett mindre antal hantverkare. Med hjälp kan man ta sig in här med rullstol och barnvagn.

  Snickeriet
  Lokalen med flest antal hantverkare har en särskild anpassad entré för rullstolar och barnvagnar. Följ skyltning.

  Hyvleriet
  Lokalen med flest antal matutställare är handikappsanpassat.

  WC
  Det finns 4 st handikappstoaletter på området, du hittar dem på Huseby turistbyrå, Värdshuset Stallet, Magasinet och Mejeriet.

  För övriga lokaler på området såsom elmuséum och de olika restaurangerna samt caféer och även byggnader utanför mässområdet kontakta Huseby Bruks Turistbyrå tel: 0470-75 20 97

Back to top